Den Blege Bankmand, Mennesket og Roskilde-tillægget

Hvis man vælger at benytte et IC3 tog mellem Roskilde og København har DSB valgt at pålægge den rejsende et gebyr på 20,-. På denne måde mener DSB at de kan få en del af kortdestinationspendlerne til at benytte Regionaltoget. Vælger man at benytte DSB 1′ er der dog ikke kaffe, snacks, vand mm., hvorfor mange kortdestinationspendlere vælger at benytte IC3 toget. De fleste togkontrollører vælger at se igennem fingrene med dette gebyr, men der er dog nogle kortdestinationspendlerne, som tager diskussionen hver gang.

Jeg har før skrevet om pendlertypen “Bankmanden”.

Læs om pendlertypen Bankmanden her.

Der er naturligvis undtagelser. Den Blege Bankmand er en af dem. Den Blege Bankmand er meget høj, tynd og ranglet. Den Blege Bankmand går altid i det klassiske jakkesæt med en hvidskjorter under samt de obligatoriske sorte businessmand sko. Den Blege Bankmand er tyndhåret og i omegnen af 45, vil jeg skyde på. Jeg tror at Den Blege Bankmand har en høj stilling i en bank. Den Blege Bankmand taler nemlig meget i telefon og gerne om vigtige ting. Den Blege Bankmand bruger ord som “afkast”, “risiko”, “investering” og “milliarder” når han telefonere. Og pludselig – ud af den blå luft – kan Den Blege Bankmand blive frygtelig vred. Så råber Den Blege Bankmand og laver fagter med armene. En gang knyttede Den Blege Bankmand næven og truede mod himlen. Den Blege Bankmand har nogle gange et ringbind med, som Den Blege Bankmand tager op af sin sorte lædermappe. På ringbindet er der et billede af Den Blege Bankmand selv. Sådan et ringbind har man kun hvis man er vigtig. Jeg har aldrig arbejdet et sted hvor jeg fik et sådant ringbind.

Den Blege Bankmand pendler fra Roskilde Station til Københavns Hovedbanegård. Den Blege Bankmand har sine helt egne spilleregler. Når Den Blege Bankmand kommer ind i DSB 1′ kupéen i Vogn 11 stiller Den Blege Bankmand sig først hen til en ledig plads. Den Blege Bankmand kigger på pladsen for at signalere at denne plads nu er optaget. Herefter går Den Blege Bankmand hen til kaffeserveringen og skænker kaffe.  Det sker at en anden pendler, som også steget på i Roskilde, i mellemtiden tager Den Blege Bankmand’ plads. Når Den Blege Bankmand så vender tilbage til den nu optaget plads, bliver Den Blege Bankmand meget vred. Og så får Den Blege Bankmand den helt skingre stemme og skælder ud til den anden pendler finder en anden plads. For denne plads tilhørte jo Den Blege Bankmand, selvom det ikke nødvendigvis var tydeligt for den anden pendler.

Min favoritkontrollør er en ældre og pensionsmoden mand.  Jeg har døbt ham Mennesket (på den vej hvor min far bor, bor en mand, som min far engang så tæske sin hund med en gren. Min far døbte ham Mennesket og dette inspirerede mig til at døbe denne kontrollør “Mennesket”).

Mennesket har briller og et stort hvidt skæg. Mennesket bærer altid DSB uniformen korrekt. Skjorte knappet HELT op. Alle knapper lukket i vesten – selv i hedebølge. Og vigtigst af alt. Mennesket bærer altid togkasketten.  Mennesket fastholder alle regler. Absolut ingen regler bøjes. Nogle gange stiller Mennesket sig i en Stillezone og, tror jeg, venter på at nogle snakker. Her reagerer Mennesket hurtigt og fortælle de støjende elementer om reglerne. Mennesket og Hjemmeværnsmanden kommer rigtig godt ud af det med hinanden. Hjemmeværnsmanden ser altid mere afslappet ud når Mennesket foretager billetteringen.

Tilbage til Den Blege Bankmand. Den Blege Bankmand kender godt til Roskilde-tillægget. Stort set alle de kontrollører, som håndhæver Roskilde-tillægget, vælger at se igennem fingrene med det overfor Den Blege Bankmand. Dog ikke Mennesket. Jeg tror faktisk at Mennesket håber at Den Blege Bankmand er med. Mennesket lysner helt op når han ser at Den Blege Bankmand er steget på. Og her, kære læser, her kommer noget, som jeg holder frygtelig meget af. Skænderiet mellem Den Blege Bankmand og Mennesket om Roskilde-tillægget. Det ender på samme måde hver gang. Men det gør det ikke mindre godt.

Mennesket går hen til Den Blege Bankmand og siger de sædvanlige ord:  “Ja, så skal jeg bede om 20 kroner i tillæg for rejse i IC3 tog mellem Roskilde og København”.  Som regel eksplodere Den Blege Bankmand lige på stedet. Og med den skingre stemme hyler Den Blege Bankmand op om retfærdighed, uretfærdighed og at andre kontrollører ser igennem fingrene med dette. Mennesket er helt kølig og nede på jorden. Mennesket læser op fra reglerne, fra den lille bog i Menneskets inderlomme og holde fast i kravet om de 20,- . Når Den Blege Bankmand hyler endnu højere , ryster Mennesket bare på hovedet og fortæller Den Blege Bankmand at reglerne er ens for alle. Når Den Blege Bankmand har hylet i nogle minutter finder Mennesket bødeblokken frem og beder om legitimation. Her bliver Den Blege Bankmand stille og betaler de 20,-.  Hvis Den Bleget Bankmand har en sekretær, tror jeg ikke det er sjovt at være ham/hende den pågældende dag.

Jeg har rigtig mange gode minder om Mennesket og Den Blege Bankmand. Dem vil i komme til at høre mere om.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.